A A A K K K
для людей із порушенням зору
Махнівська громада
Вінницька область, Хмільницький район

7 листопада 2022 року на Вінниччині відбувся Форум цифрових громад

Дата: 09.11.2022 14:38
Кількість переглядів: 216

 

7 листопада 2022 року у м. Вінниця відбувся Форум цифрових громад Вінниччини, в рамках якого представники громад мали можливість ознайомитись із сучасним станом цифрової трансформації у регіоні, запланованими заходами Регіональної програми трансформації, а також обмінятись власним досвідом та створити передумови щодо подальшої комунікації задля підвищення ефективності діяльності. 

У Форумі взяли участь представники обласних і районних державних адміністрацій, організацій та підприємств, які цікавляться цифровізацією Вінницького регіону, а також: заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, Начальник ОВА Сергій Борзов, координаторка з впровадження цифрових інструментів в громадах від Програми EGAP Софія Сакалош, аналітикиня Мінцифри Тетяна Приходько, заступник голови ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець.

«Цифрова трансформація регіонів є одним із пріоритетних напрямів роботи Мінцифри. Саме тому вже досить тривалий час ми працюємо над тим, щоб у кожній області були CDTO чи цифрові лідери, які допоможуть пришвидшити зміни у сфері цифровізації в кожному куточку України. В умовах війни вона особливо необхідна для забезпечення функціонування інфраструктури, безперебійного доступу до освіти та навчання, надання медичних послуг, покращення кібербезпеки та підтримки економічного фронту країни загалом. Чи потрібна цифровізація вашій громаді?  Сподіваюся, що регіональні форуми Digital Regions Week – спрямують вас до цього. Цифровізуймося разом!», - зазначила у своєму вітальному слові заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Про актуальність та важливість ІТ-фронту та кібербезпеки окремо зауважив і Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, він додав, що в сучасних воєнних умовах напрямок цифровізації є досить важливим, оскільки за його допомогою 183 тисячі ВПО вже змогли отримати допомогу на Вінниччині. 

«Цифрова трансформація Вінницького регіону – це можливість для нових співпраць, створення, вдосконалення і ефективного розвитку економіки та сфер життєдіяльності. Цього року сформували та затвердили регіональну програму інформатизації - понад 30 заходів для розвитку інституційної спроможності органів публічної влади області, їх інформаційно-комунікаційної інфраструктури, відкритих даних, створення цифрових можливостей та забезпечення широкого використання інформаційних технологій у різних галузях», - коментує голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Координаторка Програми EGAP із впровадження цифрових інструментів у громадах Софія Сакалош додала, що у теперішніх умовах війни потрібно інформувати громади щодо цифрових рішень і підвищувати  їх обізнаність із програм інформатизації.

«Цифрова трансформація громад - є одним із пріоритетних напрямків швейцарсько-української Програми EGAP. Використання цифрових інструментів для якісної взаємодії органів влади з мешканцями підвищує прозорість процесів управління та довіру до влади. Саме тому ми спільно з громадами впроваджуємо шаблонні проєкти (мобільні валізки для ЦНАП, система IVR, електронні щоденники та журнали, Центри активності та інструменти е-демократії).», - додала Софія Сакалош.

У сучасних воєнних умовах важливо надавати громадам актуальну інформацію щодо цифрових рішень і підвищувати обізнаність щодо програм інформатизації. На Форумі було:

- Представлено результати та плани цифровізації Вінницького регіону; 

- Розглянуто успішні кейси сучасних послуг в умовах воєнного часу; 

- Презентовано інструменти е-демократії тощо. 

-Нагородження почесними грамотами Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради за сумлінну працю, професіоналізм та якісне обслуговування під час воєнного стану ЦНАПи: Райгородської сільської ради, Чернівецької селищної ради, Липовецької міської ради, Козятинської міської ради, Дашівської селищної ради, Якушинецької сільської ради, а також «Прозорий офіс» Вінницької міської ради.

Тетяна Приходько - аналітикиня Міністерства цифрової трансформації України  проінформувала учасників Форуму  щодо роботи застосунку «Дія. Цифрова громада» та ознайомила присутніх із Індексом цифрової трансформації громад України,.

«Україна займає високі позиції у питанні цифровізації завдяки фінансуванню та забезпечення нових за стосунків для полегшення життя мешканців. Водночас, ми зіштовхуємось із двома ключовими питаннями: відсутністю кадрів та активностей проєктів для покращення якості нашого життя. Але відтепер українці розумітимуть, в якому напрямку вони можуть підсилити розвиток своєї громади», - прокоментувала Тетяна Приходько.

Заступник начальника ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець ознайомив присутніх із наявним станом цифровізаціх регіону і додав, що на сьогодні Вінниччина посіла 1 місце по виплатам внутрішньо-переміщеним особам на загальну суму понад 32 млн доларів.

 «У межах Форуму ми розглянули основні напрямки для розробки програм цифровізації громад, що включатимуть діагностику стану та потреб цифрової трансформації громади з опитуванням думки мешканців, а також і етап розробки стратегічного документу, який визначатиме цілі цифрової трансформації громади та комплекс заходів для впровадження сучасних інформаційних рішень, інструментів електронного урядування та електронної демократії. Це гарний початок для створення Проєктного офісу “Digital Вінниччина”» - пояснює керівник проєкту Олена Поліщук. 

Реалізація проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» стала можливою завдяки підтримці програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)», яка фінансується Швейцарією та впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України. Виконавцем проєкту є ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини». Партнерами проєкту є Вінницька обласна державна адміністрація, Вінницький центр підвищення кваліфікації та ГО «Право».

Контактна інформація проєктного офісу «Digital Vinnytsia Region»: тел.(093)347-10-07, e-mail:  digital.vin.region@gmail.com

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь