A A A K K K
для людей із порушенням зору
Махнівська громада
Вінницька область, Хмільницький район

Сергій Борзов: Створення сприятливих умов для залучення інвестицій, підтримка малого та середнього бізнесу, аграріїв - пріоритет діяльності обласної державної адміністрації

Дата: 17.02.2022 16:17
Кількість переглядів: 363

Сьогодні, 17 лютого, Голова ОДА Сергій Борзов  взяв участь  у зустрічі представників бізнесових кіл  Вінниччини  із  керівництвом та фахівцями Української  асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA). Захід організовано за сприяння Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації. 

Зустріч  проходила під гаслом: «Інструменти розширення експортних можливостей українських виробників. Можливості UBTA для бізнесу в розрізі нових світових трендів».

Питання, запропоновані для обговорення учасниками, включали важливі аспекти функціонування вінницького бізнесу, зокрема аграрного. Це і організація навчально-просвітницької роботи для експортерів, і надання орієнтирів для аграрного бізнесу (фермерських господарств, садівників, тваринників) в частині виконання Угоди про асоціацію з ЄС тощо. В ході зустрічі,UBTA  презентувала  концепт щодо залучення крафтових виробників Вінницької області до майбутньої програми підтримки та розвитку та до участі у торговельних виставках і конференціях.

Можливості підвищення експортного потенціалу Вінниччини  та сприяння місцевому бізнесу у виході на нові ринки  охарактеризував у своєму виступі Голова ОДА Сергій Борзов.

«Вінницька область є однією із найактивніших областей України із представлення свого інвестиційного, промислового, експортного потенціалу за кордоном. Так, за останні 5 років облдержадміністрацією було організовано економічні місії підприємців до Польщі, Чехії, Румунії, Молдови, Нідерландів, Китаю, Канади, Сполучених Штатів Америки, Узбекистану,- зазначив  очільник Вінниччини.- В поточному році планується бізнес-місія до Турецької Республіки. Це особливо актуально з огляду на підписану 3 лютого Угоду про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною і відкриває нові перспективи до нарощення зовнішньої торгівлі із цією країною».

Голова ОДА підкреслив, що вже багато років поспіль спостерігається позитивне сальдо зовнішньої торгівлі області, що свідчить про надходження валютних коштів в економіку регіону і відповідно створює умови для забезпечення стійкості економічного розвитку.

Враховуючи спеціалізацію Вінниччини, близько 70% регіонального експорту складає продукція аграрної та харчової галузей. За підсумками 2021 року зовнішньоторговельний оборот товарів Вінницької області склав 2,0 млрд.дол., в тому числі експорт – 1,3 млрд дол. В зовнішній торгівлі у нас більше 140 партнерів на різних континентах світу.

Сергій Борзов також відмітив, що в регіоні поступово відбувається перехід від сировинної структури експорту до експорту товарів із доданою вартістю.

Так, найкраща динаміка експорту відслідковувалася щодо експорту холодильного та морозильного обладнання, котлів та машин для сільського господарства, кабелів та проводів, деревини і виробів з неї, спирту етилового та алкогольних напоїв.

«Створення сприятливих умов для залучення інвестицій, підтримка малого та середнього бізнесу, аграріїв є пріоритетом діяльності обласної державної адміністрації»,- підкреслив Сергій  Борзов.

У 2021 році, незважаючи на послаблення активності, пов’язане з ковідом, в області реалізовано 89 інвестиційних проєктів загальною вартістю майже 2,6 млрд грн та створено майже 1000 нових робочих місць. У 2022-2023 роках приватними інвесторами на території області продовжується реалізація 87 довгострокових інвестиційних проєктів на загальну суму 2,7 млрд грн, що дозволить створити ще півтори тисячі робочих місць.

В області досить ефективно використовуються комплексні інструменти підтримки бізнесу, залучення інвестицій, стимулювання експорту. Так, на Вінниччині  успішно діють державні та регіональні програми підтримки малого та середнього підприємництва, стартапів, аграріїв.

«Ми тісно співпрацюємо та маємо позитивний досвід реалізації спільних заходів із спеціалізованими державними установами – офісом з просування експорту, офісом із залучення та підтримки інвестицій. І ось сьогодні спільний захід з Українською асоціацією бізнесу і торгівлі. Тож чекаємо від цієї зустрічі нових відкриттів щодо можливостей подальшого розвитку і  цікавого обміну досвідом»,- підкреслив  Сергій Борзов.

В ході зустрічі, із Презентацією Європейського напряму співпраці виступив  Директор Брюссельського офісу Української асоціації бізнесу і торгівлі Назар Бобицький. Про перспективи розвитку торгівлі та зв’язків з регіонами, просування українського виробника на міжнародні ринки, організацію торгових місій та іміджевих кампаній говорила керівник напряму торгівлі та зв’язків з регіонами Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Олена Ворошилова .

До конструктивного діалогу також долучились  Голова Правління Української асоціації бізнесу і торгівлі Дмитро Лось та  виконавчий директор  асоціації Олена  Кудляк.

Довідково: UBTA (Ukrainian Business & Trade Assoсiation) – це незалежна платформа експортно-орієнтованого українського бізнесу, створена з метою авторитетного представлення інтересів своїх членів та партнерів в інституціях Європейського Союзу (ЄС) та серед європейського бізнесу.

Асоціація, окрім офісу в Києві, має постійне представництво в Брюсселі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь