A A A K K K
для людей із порушенням зору
Махнівська громада
Вінницька область, Хмільницький район

Грип птиці

Дата: 18.01.2024 09:06
Кількість переглядів: 51

Хмільницьке районне управління Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області на виконання Наказу 10-О від 15.01.24р. "Про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду щодо недопущення занесення збудника грипу птиці на територію Вінницької області" інформує:


      Грип птиці - масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині.
Серед диких птахів збудник хвороби (РНК-геномний вірус) не викликає важкої симптоматики та масового захворювання, чого не скажеш про свійських птахів, для яких інфікування може бути смертельним. Переносниками інфекційного захворювання можуть бути: люди, комахи, гризуни, синантропна (горобці, синиці) та дика перелітна птиці. Зазвичай інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом, аліментарно та контактно.

         Грип птиці може тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури. На інфікованому пір’ї збудник грипу зберігає активність протягом 8–20діб. Прямі сонячні промені знезаражують вірус протягом 50-55 годин, температура +56 °С - протягом 3 годин, +65-70 °С - протягом 2-5 хвилин.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті господарства власники птиці повинні дотримуватись таких профілактичних заходів:
здійснюйте купівлю-продаж птахів лише в місцях санкціонованої торгівлі та за наявності відповідних ветеринарних документів; при утриманні птиці не допускайте її вигулу за межами двору та виключіть можливість контакту домашньої птиці з дикою (наприклад, водоплавною); утримуйте окремо різні види птахів; проводьте очищення, дезінфекцію приміщень та території, де утримується птиця, також не допускайте сторонніх осіб до цих місць; здійснюйте знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;перед годуванням необхідно проводити термічну обробку кормів; при догляді за домашньою птицею дотримуйтесь правил особистої гігієни (змінюйте одяг, взуття, мийте руки з милом тощо); використовуйте якісні та безпечні корми для птахів. Зберігайте їх у місцях недоступних для синантропної та перелітної птиці (голубів, горобців тощо); інформуйте спеціалістів державних лікарень ветеринарної медицини про наявність птиці для проведення необхідних профілактичних заходів чи клінічного огляду.

Пам’ятайте, при виявлені ознак захворювання (пригнічення, відсутність апетиту, сльозотеча, ураження нервової системи тощо) чи у випадку масової загибелі птиці необхідно повідомити Хмільницьку районну державну лікарню ветеринарної медицини чи управління Держпродспоживслужби у районі.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь