Махнівська громада
Вінницька область, Хмільницький район

Взаємодія бізнесу з органами влади на засадах партнерства і відкритості є умовою ефективної співпраці та запорукою успішного діалогу

Дата: 22.02.2022 15:24
Кількість переглядів: 211

Сьогодні, 22 лютого, відбулось засідання регіональної Ради підприємців при Вінницькій обласній державній адміністрації.

Участь у засіданні взяли заступник Голови обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко, в.о. начальника Головного управління державної податкової служби у Вінницькій області Оксана Домерат та її заступник Олег Мартинюк, голова Регіональної ради підприємців при обласній державній адміністрації  Олександр Печалін, бізнес-омбудсмен у Вінницькій області Ігор Швець, а також члени регіональної Ради підприємців.

Заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький зауважив про важливість розвитку малого підприємництва в регіоні, а також налагодження конструктивного діалогу між владою та бізнесом.

«Важливо зазначити, що в регіоні у малому підприємництві зайнято понад 150 тис. осіб, що становить четверту частину економічно-активного населення області. Не зважаючи на карантинні обмеження, пов’язані із COVID-19 та ускладнення умов ведення бізнесу, малий бізнес продовжує відігравати важливу роль у формуванні місцевих бюджетів. Так, сума надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за минулий рік збільшилась більше ніж на 17% і склала понад 3 млрд грн, а їх частка в загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів становила майже 30%. При цьому суб’єкти малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), забезпечили  40 % надходження  від податків сплачених малим бізнесом», - поінформував заступник Голови облдержадміністрації.

Під час засідання Олександр Печалін представив присутнім оновлений склад Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації, що є консультативно-дорадчим органом та основне завдання якого є взаємодія з органами влади на засадах партнерства і відкритості, а також сприяння вирішенню важливих питань бізнесу та підтримки підприємницької діяльності в області.

В ході засідання було розглянуто впровадження  реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а також нагальні питання, що сьогодні турбують підприємців.

Як зазначив Ігор Швець , відповідно  до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» з 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці зобов’язані застосовувати реєстратор розрахункових операцій (РРО) або програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Нововведення стосуються фізичних осіб-підприємців 2, 3 та 4 групи платників єдиного податку, незалежно від виду їхньої діяльності та рівня доходу. 

В свою чергу, Оксана Домерат повідомила, що Головне управління державної податкової служби у Вінницькій області сприяє формуванню створення механізму щодо впровадження законодавчих змін та проводить роз'яснювальні роботи у громадах області.

Крім того, Сергій Здітовецький зауважив: «Для покращення управлінської спроможності, підвищення рівня знань та навичок із актуальних питань ведення бізнесу для підприємців області за сприяння облдержадміністрації було організовано та проведено шість семінарів-тренінгів, одним  із яких семінар на тему: «Запровадження  РРО, що очікувати від  податківців та які переваги для підприємців». Семінари одночасно проводились в офф-лайн та он-лайн форматах. Але, запровадження РРО, крім необхідності навчання, потребує врегулювання і інших проблем – фінансових, технічних, сервісних».

В ході засідання було обговорено та сформовано ряд пропозицій, спрямованих на узгодження вказаних проблем, а також запропоновано розробити спільно з бізнесом державну програму підтримки підприємництва.

Крім того, цікавою темою для обговорення стала інформація про можливість створення регіонального туристичного кластеру, яку презентували під час зустрічі.

Місцем для натхнення став Державний історико-культурний заповідник «Буша», що входить до п'ятірки «туристичних магнітів» Вінниччини. Реалізація такої ідеї сприятиме створенню соціальних проектів для місцевої громади та належної інфраструктури у громаді, що, в свою чергу, дозволить збільшити туристичний потік та наповнити місцевий бюджет.

Свою чергою, Володимир Мережко зазначив, що в області реалізовується Програма розвитку туризму на 2021 - 2027 роки, яка спрямована на розвиток індустрії туризму в громадах, а також ведеться активна робота щодо промоції та популяризації туристичних об'єктів Вінниччини.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь