A A A K K K
для людей із порушенням зору
Махнівська громада
Вінницька область, Хмільницький район

ОБЕРЕЖНО, ГРИБИ!

Дата: 04.10.2021 14:39
Кількість переглядів: 1576

 

Обережно, гриби!

           Відокремлений структурний підрозділ Козятинський  відділ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» інформує.

            З настанням грибного сезону, заготівлею консервованої продукції в області зростає кількість отруєнь грибами, в тому числі із летальними випадками. Вже цього року в області зареєстровано 9 випадків отруєнь з 14 постраждалими, з яких 6 дітей (42,3%). Померло 2 дітей - 14,3% від всіх постраждалих.

          Нагадуємо, що 5-6 вересня у селі Крутогорб Гайсинського району сталась трагедія – після вживання дикорослих грибів померло двоє дітей 4-х та 13-ти років, ще троє госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні. А вже лише за тиждень - ще чотири випадки отруєнь. По місту Вінниці – 2 та Вінницькому району – 2, потерпіло - 4 особи, з них одна дитина.  Цей випадок особливий, адже малеча споживала гриби, які знайшла на подвір'ї.

         За 2020 рік у Вінницькій області зареєстровано 75 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 93 особи, в тому числі 4 дітей ( м. Вінниця – 41 особа, м. Ладижин – 5, Барський район – 2, Вінницький – 2, Жмеринський – 7 осіб, в т. ч. 2 дитини, Козятинський – 1, Калинівський – 2, Літинський – 1, Могилів – Подільський – 6, Мурованокуриловецький – 10 осіб, в т.ч. 2 дитини, Томашпільський – 2, Хмельницький – 1, Чернівецький – 13). Летальних випадків не зареєстровано.

         Основними заходами, які можуть бути дієвими в профілактиці отруєнь       грибами, залишаються санітарно-освітні.

      

        Відомості щодо їстівності окремих видів грибів суперечливі. В країнах Західної Європи лісові гриби в їжу зовсім не вживають. Споживають лише їстівні гриби, вирощені промисловістю у закритому ґрунті. Тому отруєнь грибами в Європі практично не буває.   

Поради, яких варто дотримуватися щоб не отруїтися дикорослими грибами:

Найкраще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів як від продукту. Споживайте штучно вирощені печериці, гливи. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Самостійно збираючи гриби обов'язково врахуйте наступне:

Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

Не збирайте, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, в лісосмугах, вздовж полів, що обробляються засобами хімічного захисту рослин (пестицидами).

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як почати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше  трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, в період лактації.

Не довіряйте «Домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (блювота, нудота, головний біль, галюцинації, біль у животі)  негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте недоїдені гриби та страви з них. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Жодного самолікування!

Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.  

Також, враховуючи те, що трагічний випадок на Вінничині стався тому, що     діти споживали гриби, які знайшли у себе на подвір’ї, дорослим потрібно провести роз’яснювальну роботу та пояснити про небезпеку. Перевірити свої присадибні ділянки на наявність дикорослих грибів та знищити їх.

      

      

  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь