A A A K K K
для людей із порушенням зору
Махнівська громада
Вінницька область, Хмільницький район

Перший міжнародний фестиваль «Гей, соколи!» у селі Махнівка

Дата: 02.04.2020 15:14
Кількість переглядів: 7544

21 вересня відбувся фестиваль, присвячений мистецтву Тимка Падури, який своєю творчістю вів невпинну боротьбу за примирення українського і польського народів та за спільне їх звільнення з-під російського панування.

Фото без опису

Самобутня постать Томаша Падури – мандрівного поета-торбаніста та лірника – назавжди об’єднала польську та українську культури. Українець за походженням, Томаш Падура зробив неоціненний внесок у літературу та музику Польщі, доповнивши її чудовими ліричними піснями, що їх і досі співають у всіх воєводствах країни. Пісня Падури «Hej sokoly» стала своєрідним народним гімном Польщі, а український слухач міг почути її у фільмі Єжи Гофмана «Вогнем і мечем».

В ході фестивалю учасники дізналися багато цікавого про життя та творчість видатного поета, прослухали його пісні, які «мовчали» 150 років. Під час своїх виступів музиканти використовували унікальні старовинні народні музичні інструменти.

Розпочався захід на могилі Тимка Падури, де учасники фестивалю – польська делегація зі Старого Міста, Куркове Братство Стрілецьке з Тухоля, генеральний консул Республіки Польща у Вінниці, керівники області, району та інші гості фестивалю мали змогу висловити свої враження, побажання та слова вдячності всім причетним до організації та проведення заходу.

Серед учасників заходу був також заступник голови ОДА Олександр Крученюк, який привітав присутніх з початком міжнародного фестивалю та, зокрема, зазначив: «Тимко Падура є непересічною особистістю в історії нашого краю. Крім цього, його ім’я також відоме далеко за межами України. Збереження пам’яті про життя і творчість славетного поета має особливо важливе значення, адже значна кількість пісень та історичних довідок Тимоша Падури присвячені українській культурі й козацтву. Його творчість стала надбанням одразу декількох слов’янських народів. Ім’я Тимка Падури відоме небагатьом, але люблять і співають пісню «Гей, соколи!» мільйони людей по всьому світу, часто вважаючи народною».

У своїй промові голова Козятинської райдержадміністрації Юрій Слабчук зазначив:«Ми пишаємося тим, що саме на Вінниччині народився і проживав довгий час Тимко Падура - відомий польсько-український поет та композитор і торбаніст, який захоплювався українською культурою і присвятив своє життя вивченню і її відтворенню. Більшу частину життя він провів у родинному маєтку в Махнівці тут помер і похований. Мало хто знає ім’я Тимко Падура, але мільйони людей знають його пісню, яка здобула найбільшу популярність – це пісня «Гей, Соколи!». На сьогоднішньому фестивалі ми почуємо наймасовіше її виконання і зафіксуємо рекорд».

Голова райдержадміністрації також побажав всім учасникам та гостям фестивалю невичерпної енергії, творчого натхнення, гарного настрою та невичерпної енергії, прекрасних виступів і приємних незабутніх вражень, а фестивалю-подальшого процвітання.

Одразу після покладання квітів на могилу автора всіх присутніх було запрошено поспілкуватись про життя та творчість видатного україно-польського поета Тимоша Падури на презентацію двомовної книги (українсько-польської) «Стежками Тимоша Падури» та автограф сесію від автора Миколи Купчика – історика-краєзнавця Козятинського району.

В рамках Фестивалю відбулися виступи аматорських колективів Козятинського району, Вінницької та Житомирської областей, спільне виконання всіма колективами пісні «Гей, соколи!» та фіксація рекорду.

Гості фестивалю змогли почути виступи лірників, кобзарів, волинкарів, торбаністів та інших музикантів. Відбулась презентація фільму про життя та творчість Тимка Падури. Завершився фестиваль виступами рок-гуртів «Гуляйгород GG», «Широкий лан», «Медовий полин», «Чумацький шлях» та інших.

Під час фестивалю працювали тематичні локації, зокрема такі, як: «Українське козацтво ХVII ст.», «Польське військо та побут польський», «Старовинні українські народні музичні інструменти», «Сільський побут ХІХ ст.», «Галявина хлібороба ХІХ ст.», «Скарби української народної творчості», «Вишиваємо портрет Тимка Падури».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь